Flinke corona-uitbraak bij woonzorgcentrum Tolzicht

Flinke corona-uitbraak bij woonzorgcentrum Tolzicht

Corona heeft toegeslagen bij woonzorgcentrum Tolzicht in Brummen. Nadat één van de bewoners positief is getest op het virus, heeft zorginstelling Riwis iedereen preventief getest, waaruit bleek dat in totaal 24 mensen besmet zijn.

Het gaat om 16 bewoners en 8 medewerkers, meldt Riwis. De bewoners waarbij de coronatest positief bleek zijn in quarantaine geplaatst. Deze speciale afdeling is afgesloten van de rest, om nieuwe besmettingen te voorkomen. Er werkt ook een apart verpleegteam dat niet in contact is met de niet-besmette bewoners.

Veel testen

Hoe er, ondanks de strenge coronamaatregelen, toch een bewoner besmet is geraakt is niet duidelijk. "De bron van de uitbraak is moeilijk aan te wijzen", legt een woordvoerder uit. "We doen er alles aan om de besmettingen te voorkomen. Door veel te testen en direct mensen in quarantaine te laten gaan, proberen we het zo snel mogelijk weer onder controle te krijgen."

De regels voor de bewoners en het bezoek zijn streng. Naast het vele handenwassen en desinfecteren is een mondneusmasker verplicht, ook als bezoekers in het appartement zijn. Bovendien mogen bewoners maar één bezoeker ontvangen, welke telkens dezelfde moet zijn. Alleen tijdens de kerstdagen is één extra 'vreemde' bezoeker toegestaan.

Harde lockdown

Tot en met 19 januari gelden er extra strenge maatregelen in ons land. Vorige week kondigde minister-president Mark Rutte de 'harde lockdown' aan. Enkel de belangrijke winkels en voorzieningen mogen open blijven. Voor de rest moet men zoveel mogelijk thuisblijven.

Tijdens de eerste lockdown gingen ook de verpleeghuizen compleet op slot. Dat is nu niet het geval. Ouderen raakten toen in een flink isolement.

In Zutphen werd eerder een corona-teststraat ingericht...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.