SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Archeologen vinden spullen van Duitse soldaten in Warnsveld

WARNSVELD - Archeologen hebben aan het Schoolplein in Warnsveld resten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De resten kwamen aan het licht bij archeologisch onderzoek door de gemeente Zutphen.

"De vondsten geven een tastbaar beeld van de gevechtshandelingen van 4 en 5 april 1945 tussen de Duitse bezetter en de oprukkende Canadese bevrijders", legt de gemeente Zutphen uit.

Lees verder onder de foto...

In de buurt van de lang geleden gesloopte Openbare Lagere School van Warnsveld is een forse rechthoekige kuil ontdekt met spullen die hier op 5 april 1945 door Duitse soldaten zijn achtergelaten. Waaronder porseleinen servies van de Luftwaffe en diverse persoonlijke voorwerpen. De kuil heeft waarschijnlijk gediend als voorraadkuil nabij een Duits mitrailleursnest.

Flessen met inhoud

Onderin de kuil lagen vele complete glazen conservenpotjes, conservenblikjes én diverse champagne-, wijn-, bier- en likeurflessen – sommige nog met inhoud. Verder zijn rond de kuil ondiepe grondsporen aangetroffen van prikkeldraadversperringen. "Enkele Duitse soldaten waren, gezien de hoeveelheid voedsel en drank, van plan om het hier enige tijd uit te houden. Het waren doorgaans zeer fanatieke Fallschirmjäger, en bijna allemaal tieners", legt een woordvoerder uit. 

Na zware artilleriebeschietingen met vooral mortiergranaten door de Canadezen trokken de Duitsers zich op 5 april vanuit Warnsveld terug naar Zutphen. Daar gingen de gevechten nog door tot en met 8 april. De Hoven werd pas op 14 april bevrijd. De vondsten zijn te zien in het Stedelijk Museum Zutphen, zodra de lockdown voor de musea weer is opgeheven.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].


Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.