Groene energie lijkt steeds populairder te worden in Zutphen

Groene energie lijkt steeds populairder te worden in Zutphen

Inwoners van de gemeente Zutphen lijken steeds meer voor groene energie te gaan. Ze verkiezen zonnepanelen boven kolencentrales en zijn ook bereid daar voor te betalen. Lokale energiecoöperatie ZutphenEnergie ondervindt dat, want deze week heeft de duizendste klant zich aangesloten.

"We zijn het snelst groeiende bedrijf van Zutphen, met 50 procent per jaar", aldus voorzitter Wouter van den Wall Bake trots. Hij zich richtend tot de duizendste klant, genaamd Gerjan de Ruiter: "Jij bent het levende bewijs." Duizend klanten betekent dus dat duizend huishoudens in Warnsveld en Zutphen gebruik maken van de groene energie.

Duurzaam leven wordt vaak fanatiek gepromoot, ondervond ook de duizendste klant. "Ik wist van het bestaan van ZutphenEnergie af, want een buurman heeft een grote sticker van ZutphenEnergie op zijn container zitten. Daar kun je niet omheen”, lacht De Ruiter. "Lokaal energie opwekken en verbruiken spreekt me ook aan omdat ik de lokale economie graag steun"

Groen of grijs?

Het begrip 'groene strook' wordt gebruikt om een onderscheid te maken met de uit fossiele brandstoffen opgewekte elektriciteit, die dan 'grijze stroom' wordt genoemd. Doordat de processen verderop in het elektriciteitsnet hetzelfde zijn, is er geen verschil in wat er uit het stopcontact komt.

Groene stroom kan opgewekt worden door aardwarmte, biomassa, afval, waterkracht, windenergie en zonne-energie. Zutphen Energie doet dit via verschillende zonneparken; namelijk die in Leesten, Zutphen-Zuid, Warken en op De Revelhorst.

Zutphen Energie een onderdeel van OM |, die ruim veertig lokale energiecoöperaties in het land heeft. Ze worden door de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE gezien als de groenste leverancier op de markt. OM |-directeur André Dippell daarover: "Vijf jaar op rij een rapportcijfer 10 krijgen, is een prachtige bekroning van het harde werk dat onze lokale energiecoöperaties verrichten. Gezamenlijk vormen we een tegengeluid in Nederland: De regie over energie geven we terug aan de burgers. Wanneer je samen met jouw buurt bepaalt in welke energie je waar investeert, creëer je draagvlak onder de bewoners. Zeker wanneer zij daarvan ook nog eens mee profiteren."

Er komt niet echt groene stroom uit je stopcontact...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.