Illegale vuurwerkverkoper: 'Iedereen wil nu zwaar spul hebben door verbod'

Illegale vuurwerkverkoper: 'Iedereen wil nu zwaar spul hebben door verbod'

Het illegale circuit lijkt flink te profiteren van het vuurwerkverbod wat nu geldt. Nergens zal dit jaar vuurwerk verkocht worden, wat ervoor zorgt dat veel mensen aankloppen bij de handelaars die illegaal vuurwerk verkopen.

De Zutphense Tobias (20) heeft illegaal vuurwerk op de kop weten te tikken en verkoopt dat nu door. Via platformen zoals Telegram, Snapchat en Instagram komen ze aan hun klanten. "Het zijn er veel meer dan voorgaande jaren. Dat komt omdat de mensen die normaliter legaal vuurwerk kochten nu ook bij ons aankloppen", beklemtoont hij.

Hoeveel vuurwerk Tobias heeft liggen wil hij niet vertellen. "Maar het is veel. Ik moet er bijna een opslagbox bij gaan huren", grapt hij. Of hij het gevaarlijk vind? "Je moet er goed mee omgaan. Dat druk ik de klanten op hun hard. Maar alles is gevaarlijk: autorijden ook."

Wapens

In Brummen werd eind november een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk in beslag genomen. Ook hadden de daders wapens bij zich. "Ik heb ook iets in mijn auto liggen wat volgens de wet een wapen is. Dat doe ik voor mijn eigen veiligheid. Je weet natuurlijk maar nooit. Veel winkeliers hebben toch ook een knuppel achter de toonbank staan?"

Wat hij ervan vindt dat de Brummenaren aangehouden zijn? "Tja, dat is het risico van het vak. Dat kan mij overkomen. Maar als je het slim genoeg speelt wordt je niet opgepakt. De politie zit echt nog goed genoeg in dit wereldje. Wij doen het heel anders dan bijvoorbeeld de drugsdealers."

Gevaren

De politie probeert echter wel streng te handhaven hierop. Vooral het feit dat mensen zoveel thuis opslaan vinden ze eng. "We moeten er niet aan denken wat er gebeurd was als dat vuurwerk onder die bedden en in dat schuurtje was geëxplodeerd. Een vonkje van statische elektriciteit kan soms al voldoende zijn voor ontbranding en de gevolgen zijn dan niet te overzien", luidt de toelichting.

Ook de kopers moeten volgens de politie goed oppassen. "Het bezit van illegaal vuurwerk kan grote, persoonlijke gevolgen hebben. Je krijgt een aantekening op de justitiële documentatie en hebt daarmee een strafblad. Het afsteken van het vuurwerk zorgt daarnaast voor overlast en gevaar."

We vroegen eerder naar meningen over het verbod...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.