Brummense burgemeester speelt in video met zwarte pieten: 'maar had liever dat ze gekleurd waren'
Alex van Hedel tijdens een eerdere intocht in Brummen.

Brummense burgemeester speelt in video met zwarte pieten: 'maar had liever dat ze gekleurd waren'

Het college van de gemeente Brummen wilde liever geen Zwarte Pieten zien tijdens de intocht. Nu is de intocht niet doorgegaan en daarmee lijkt het advies om de pieten anders te kleuren ook vervallen te zijn. Burgemeester Alex van Hedel is namelijk, samen met Zwarte Pieten, te zien in een filmpje. 

De Ondernemersvereniging van Brummen heeft een filmpje gemaakt, ter vervanging van de intocht. "Het standpunt van het college is duidelijk, we hebben liever een kleurrijk feest", legt Van Hedel's woordvoerder uit. En toch heeft hij ja gezegd op de uitnodiging om mee te spelen in de video. "De burgemeester komt wanneer hij wordt uitgenodigd. Hij heeft de ondernemersvereniging zijdelings laten weten hoe hij erover denkt, maar werkt uiteraard wel gewoon mee."

Moet de burgervader dan niet voor de standpunten van het college staan? "Zeker wel. Maar het is geen regel of wet dat de pieten hier niet zwart mogen zijn." Onlangs liet de burgemeester zich ook kritisch uit over het carbidschieten met oud & nieuw. Zien we hem dan ook met een melkbus in een weiland staan op oudejaarsdag? "Als hij wordt uitgenodigd, en het gaat volgens de regels daar, dan zal hij zeker komen."

Kritische geluiden

De Sinterklaas-video is niet in samenwerking met de gemeente gemaakt, beklemtoont de zegsman. "De gemeente organiseert geen Sinterklaas-ontvangsten en maakt ook geen deel uit van organiserende comités." In de samenleving heerst aardig wat kritiek op dit filmpje, blijkt uit het aantal nieuwstips dat erover binnen is gekomen bij deze nieuwswebsite. Van Hedel zegt die kritiek te snappen. "In deze ontwikkelingen zijn er immers voor- en tegenstanders en dan is het logisch dat van deze of gene zijde kritische geluiden kunnen komen."

Het desbetreffende filmpje...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.