Belangrijk! Op deze plekken moet je nu verplicht een mondkapje dragen
Verslaggever Harm Seubring, met mondkapje.

Belangrijk! Op deze plekken moet je nu verplicht een mondkapje dragen

Het dragen van een mondkapje in publieke ruimtes zoals winkels, musea, sportscholen en supermarkten voor iedereen van dertien jaar en ouder is verplicht geworden. Op sommige plekken is de plicht al eerder ingegaan omdat de anderhalvemeter-maatregel niet in ieder beroep te realiseren is: denk aan een kapper bezoek of een rijles.

Maar niet alleen voor contactberoepen zoals kappers, fysiotherapeuten en schoonheidsspecialisten geldt voor zowel de klant als de professional een mondkapjes plicht maar vanaf nu af aan ook in alle publiek ruimtes en daar valt het station en bij bushaltes ook onder.

Overigens is het niet de bedoeling dat je een medisch mondkapje gebruikt of een spatscherm. Een spatscherm is geen goed alternatief van het mondneuskapje omdat deze niet volledig de mond en neus bedekt net zoals sjaals of bandana’s.

Dit vinden mensen van de mondkapjesplicht. Lees verder onder de video...

Mensen die vanwege een ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen zijn het niet verplicht. Ook tijdens het sporten, acteren, repities, optredens of interviews mag het mondkapje even af.

Boete 

Wie zich niet houd aan de mondkapjesplicht, riskeert een boete van 95 euro. Als je onder de zestien jaar bent, is dat achtendertig euro. De mondkapjesplicht geldt overigens niet in kerken, moskeeën of andere gebedshuizen.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.