Brummense burgemeester pleit voor verbod op carbidschieten

Brummense burgemeester pleit voor verbod op carbidschieten

  •  Onverstandig om te doen
  •  23 november 2020
  •  

Vuurwerk afsteken deze jaarwisseling zit er niet in, vanwege corona is er een vuurwerkverbod ingevoerd. Maar of er ook een streep gaat door het carbidschieten, is nog niet bekend. De Brummense burgermeester Alex van Hedel pleit vóór zo'n verbod. 

"Ik ben ervan overtuigd dat zo’n verbod vanwege het belang voor openbare orde en veiligheid alsmede vanuit het oogpunt van volksgezondheid dringend gewenst is", vertelt Van Hedel. "Daarbij, door het algehele vuurwerkverbod in combinatie met de potentiële toename van slachtoffers bij carbidschieten, wordt het dan dweilen met de kraan open."

'Onverstandig en gevaarlijk'

Het verbod baseert burgemeester Van Hedel op twee gronden. Het recente totaalverbod van vuurwerk op grond van coronamaatregelen en de volksgezondheid. "Door het vuurwerkverbod kan door velen spontaan gegrepen worden naar het alternatief, carbidschieten. Dat is onverstandig en kan gevaarlijk zijn. Onervaren jongeren en ouderen gaan experimenten met alle gevolgen van dien", vertelt Van Hedel verder.

Ook zou het volgens de burgemeester de volksgezondheid kunnen schaden. "Er gelden coronamaatregelen waarbij samenkomen beperkt is. We moeten het coronavirus bestrijden." Tevens zijn evenementen ook niet toegestaan. Naar verwachting ook niet tijdens de komende jaarwisseling. Als carbidschieten het alternatief voor vuurwerk en evenementen wordt, is er een risico op groepsvorming. "Dat in combinatie met alcoholgebruik tijdens de jaarwisseling is vanuit volksgezondheid in verband met besmettingsgevaar niet gewenst."

Er is nog geen definitief besluit genomen of er echt een streep door het carbidschieten heengaat. In Brummen wordt waarschijnlijk later deze week een besluit genomen.

In de podcast Met Wie? sprak de Partij voor de Dieren zich uit tegen het carbidschieten...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.