Zutphense Boompjeswal onveilig, gemeente gaat bomen kappen

Zutphense Boompjeswal onveilig, gemeente gaat bomen kappen

De gemeente Zutphen gaat vijf bomen op de Boompjeswal met spoed kappen. Bij een inspectie is gebleken dat de situatie onder en rondom de bomen niet meer veilig is. Vrijdag gaat de zaag er al in.

"We willen voorkomen dat er ongevallen plaatsvinden door vallende takken of kroondelen", legt wethouder Annelies de Jonge uit. "Daarom hebben we besloten de bomen zo snel mogelijk veilig te stellen." Dat betekent dat vijf esdoorns voor een deel tegen de vlakte gaan. De krondelen, waarbij de zware takken het grootste gevaar vormen, worden afgezaagd. De stam blijft voorlopig staan.

Noodprocedure

Omdat de veiligheid in het geding is, wordt er een noodkap uitgevoerd. Daarmee hoeft de gemeente niet een lange vergunningsprocedure door. Nadat in 2015 er mensen gewond raakten door een vallende tak aan het Rijkenhage, is de gemeente ook voorzichtiger geworden. "De Bomenstichting hebben we hierover geïnformeerd. Zij begrijpt de acties die wij moeten ondernemen", aldus De Jonge.

Ook de Zutphense Vogelwerkgroep is nauw betrokken bij de kap, om ervoor te zorgen dat de vogels zoveel mogelijk hun plek behouden. De stammen van de bomen zitten vol holen. "We weten dat er in de bomen veel vogels en kleine zoogdieren leven." Omdat de stam ook geen gevaar vormt, kan deze blijven staan en houden de dieren hun plek. De stammen worden wel in de gaten gehouden, en als het nodig is alsnog weggehaald.

Komende winter plaatst de gemeente, als de grond vorstvrij is, nieuwe bomen. Daarbij wordt gelet op de biodiversiteit. "We zoeken naar soorten die voor vlinders en bijen aantrekkelijk zijn."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.