Verkiezingen van volgend jaar zet gemeenten voor grote uitdaging

Verkiezingen van volgend jaar zet gemeenten voor grote uitdaging

De gemeenten in de regio staan voor een grote uitdaging: de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Ze zijn al druk bezig met alle voorzorgsmaatregelen, wat nog best lastig blijkt te zijn

De verkiezingen zijn in maart, maar nu al wordt er gekeken of de stemlokalen corona-proef zijn. "Alle stemlokalen zijn inmiddels bezocht en er is in beeld welke stemlokalen kunnen voldoen aan de richtlijnen en welke niet", legt woordvoerder Gert-Jan van Dijk namens de gemeente Brummen uit.

Spreiding

De gemeente is ook nog op zoek naar nieuwe stemlokalen. Er zullen zo'n twee stemlokalen extra komen om voor een betere spreiding te zorgen. "Een ander belangrijke richtlijn waar we rekening mee houden is de bemensing op stembureaus. Vanwege de extra maatregelen en ook toezicht op naleving van hygiënemaatregelen en afstand", beklemtoont Van Dijk.

Het rijk gaat zeer waarschijnlijk een wervingscampagne houden om leden voor het stemlokaal te vinden. De burgemeester van Zutphen riep eerder studenten al op om zich in te zetten volgend jaar, omdat zij niet in de risicogroep zitten.

Een fikse uitdaging

Maar makkelijk is het absoluut niet: "Burgerzaken is bezig met een plan van aanpak voor de verkiezingen in Brummen af te ronden. Dat is een opgave, want nog steeds worden er ook op landelijk niveau besluiten genomen die weer door gemeenten uitgevoerd en uitgewerkt moeten worden. Recente voorbeelden: deel van onze oudere stemgerechtigden mogen per brief stemmen. En ook is besloten door het rijk dat inwoners in 2021 drie dagen de tijd hebben om te stemmen. Een goede zaak als het gaat om spreiding en veiligheid, maar wel een fikse uitdaging!"

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.