Zorgen om woningnood Zutphen: 'Hinder door Randstedelingen en nog geen Tiny Houses'

Zorgen om woningnood Zutphen: 'Hinder door Randstedelingen en nog geen Tiny Houses'

De Stadspartij heeft maandagavond een motie ingediend over het woonaanbod in de gemeente Zutphen. Ze zijn van mening dat er te weinig betaalbare woningen voor jongeren beschikbaar zijn.

In de motie constateren ze dat de woningnood fors oploopt, dat het vinden van een woning als starter steeds lastiger is en dat ook jonge gezinnen hier flink hinder van ondervinden. Ze vinden dat de jongeren, die geen woning kunnen vinden, een sociaal en economisch belang in Zutphen hebben.

Verder zien ze veel mensen uit de Randstad naar Zutphen komen, die flink overbieden om een woning te krijgen. Dit zorgt ervoor dat de woningzoekenden de stad verlaten om een woning te vinden. De Stadspartij ziet ook dat er onvoldoende doorstroom is naar beschikbare senioren woningen, wat er ook weer voor zorgt dat de huizen langer bezet blijven.

Tiny Houses

De partij wil dat het college een marktonderzoek start. Ze moeten de woonbehoefte onder starters in kaart brengen. Verder willen ze een onderzoek naar gebieden waar snel gebouwd kan worden en er moet gekeken worden of er een mogelijkheid is om Tiny Houses te plaatsen. Eerder werd er ook al over Tiny Houses gedacht, maar dat is vooralsnog niet van de grond gekomen.

"Wij willen graag dat elke inwoner van Zutphen de beschikking heeft over een passende woning en willen voorkomen dat onze jongere en jonge gezinnen uit Zutphen vertrekken om dat zij geen passende woning kunnen vinden dat zullen we snel moeten handelen en in actie moeten komen", legt raadslid Hans Boersbroek uit in de motie.

Wachttijden

Niet alleen kopers raken van de regen in de drup, ook voor huurders is het een uitdaging om een goede woning te vinden. "Een kort onderzoek bij verhuurders (wooncorporaties, red.) leerde ons dat de wachttijd voor een passende huurwoning ligt tussen 6 en 10 jaar. De kans om voor een woning in aanmerking te komen bij inschrijving korter dan 5 jaar vrijwel nihil is", aldus Boersbroek. Hij doelt daarmee op het feit dat je lang ingeschreven moet zijn voordat je kans maakt op een huisje.

En als je dan eenmaal een huurhuis hebt ben je nog lang niet van het gezeur af...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.