Syrische Sami Mtan opent eigen supermarkt in Zutphen
Hier komt de nieuwe supermarkt van Sami.

Syrische Sami Mtan opent eigen supermarkt in Zutphen

Sami Mtan (40) runde in zijn thuisland Syrië telefoonwinkels, meubelzaken en restaurants en was gelukkig met zijn gezin. Maar daar kwam een eind aan vanwege de oorlog. Als asielzoeker kwam hij terecht in Nederland, en stilzitten wilde hij niet. Volgende week opent hij een supermarkt in Zutphen.

Opgeven zit niet in zijn DNA. Ondernemen wél en daar gaat hij dan ook flink mee door. De supermarkt in Zutphen is de derde vestiging, de andere twee zitten in Deventer. "Het geeft een goed gevoel dat de vestigingen een succes bieden", legt de ondernemer uit. "Je begint eerst heel klein, maar dan wordt het steeds groter." 

Derde vestiging

Met zo’n twee supermarkt vestigingen op rij opent Sami Mtan nu zijn derde Syrische supermarkt in Nederland. Dit keer een vestiging naast het centrum van Zutphen. Volgende week opent Mtan zijn de nieuwe vestiging aan de Donkeresteeg, vlakbij de Polsbroek. Het wordt een grote supermarkt met ruim zevenhonderd vierkante meter winkeloppervlak. Toch ziet Mtan in de toekomst nog een grotere winkel voor zich. "Het liefst een van tweeduizend vierkante meter", vertelt Sami. Hij is ook in de andere vestigingen nog erg druk. "Het is en blijft een uitdaging."

Ondernemer Peter Vredeveld helpt hem een handje bij zijn ondernemerschap: "Ik vertaal zijn brieven, en help hem bij gemeentelijke instanties." Vredeveld heeft zelf ook een winkel in Deventer en weet maar al te goed hoe het ondernemen in elkaar zit. "Mij geeft het een goed gevoel als iemand zo’n doorzettingskracht heeft om ondanks zijn verleden, toch hard doorzet om zoiets moois neer te zetten", benadrukt de helpende hand. "Daarbij, steekt Sami al zijn tijd in de winkel en kun je echt zien dat ondernemerschap in zijn bloed zit."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.