Restaurants krijgen minder bestellingen en maken zich zorgen om kerst
Chiel Dohmen van ByChiel (l) en Fady Merhame van Sultani (r).

Restaurants krijgen minder bestellingen en maken zich zorgen om kerst

Voor de tweede keer zitten ondernemers in hun lege horecagelegenheden. Niemand is vanwege de coronamaatregelen welkom om er een hapje te eten, de bestellingen lopen niet echt storm en ze maken zich flink zorgen om kerst.

Volgende maand vieren we namelijk de feestdagen, en de kans is groot dat we dat gewoon thuis moeten doen. "Met kerst zijn we nog dicht, dat weet ik bijna zeker. Want anders zitten we in januari weer in een lockdown", benadrukt Chiel Dohmen van ByChiel. Hij is nu al aan het nadenken over deze periode. "We willen misschien een vijfgangenmenu thuis gaan bezorgen. Het wordt dan voor de deur afgemaakt en na 20 minuten komen we terug met de volgende gang."

"De kerstvakantie en de kerstdagen zijn altijd drukke periodes", legt Fady Merhame van restaurant Sultani uit. "We gaan veel inkomsten mislopen en dat zal voor een klap gaan zorgen." Dohmen denkt dat ook: "Met kerst geven mensen veel geld uit. Menu's zijn uitgebreid en de ingrediënten worden een stuk duurder. Het bedrag wat mensen met kerst in een restaurant uitgeven gaan ze niet thuis laten bezorgen."

Bezorgen

Tijdens de vorige lockdown waren de horecagelegenheden druk met bezorgen. Dohmen merkt dat dat nu niet het geval is. "De vorige lockdown viel rond vakantie en iedereen zat ook echt thuis. Mensen hadden het vakantiegeld binnen en dronken lekker wijn in de tuin. Nu is dat er allemaal niet meer. Ook gaat het leven iets meer door, omdat bijvoorbeeld de kinderen gewoon naar school gaan."

Hij krijgt nu zo'n vijftig procent minder bestellingen binnen in vergelijking met de vorige keer. "We zijn bijvoorbeeld een deal aangegaan met wijnboer Neleman. Ze kunnen het koud laten bezorgen, maar ik heb nog geen fles gekocht", zucht hij.

Tijdens de vorige lockdown verkocht Dohmen asperges...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.