Brummense partijen zien gemeentelijke fusie wel zitten

Brummense partijen zien gemeentelijke fusie wel zitten

Tijdens de Begrotingsraadsvergadering van de gemeente Brummen heeft de VVD om de opties voor een fusie te onderzoeken. Ze willen dat er gekeken wordt of er een onderzoek gedaan kan worden naar een fusie of verstrekkende samenwerking met andere gemeenten. GroenLinks schaart zich achter het plan.

"We zijn van oordeel dat de gemeente Brummen al enige jaren forse financiële problemen heeft waarvan de oorzaken divers zijn. Het college stuurt nu aan op preventief toezicht door de provincie, die de gemeente moet gaan ‘helpen’ de financiën op orde te krijgen. Voortdurende bezuinigingen leiden tot aantasting van het voorzieningenniveau op velerlei gebied", legt VVD'er Peter Paul Steinweg uit in de motie.

Ze hebben de college gevraagd "een onderzoek te laten doen naar een vergaande samenwerking op ambtelijk gebied met een of twee van onze buurgemeenten." Daarmee doelen ze ook op een fusie. GroenLinks vindt het plan van VVD noodzakelijk, maar zijn wel kritisch. "De vraag is wel of een fusie daadwerkelijk geld oplevert, in de realiteit is dit zelfs al duurder uitgevallen dan goedkoper. Een samenwerking met buurgemeenten staat GroenLinks positief tegenover."

Bestuurskrachtmeting

In de begroting is een budget opgenomen om een bestuurskrachtmeting te doen. Met dit onderzoek wordt gekeken naar wat de gemeente Brummen sterk maakt en wat zwakke punten zijn. Een onderzoek naar een fusie of samenwerking en een bestuurskrachtmeting hebben mogelijk overeenkomstige resultaten.

GroenLinks wil het bestuurskrachtmeting-onderzoek afwachten. Hoe de VVD daarin staat is onduidelijk.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.