SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

OM eist 4,5 jaar cel tegen verdachten uitbraakpoging PI Zutphen

  •  'Het lukte ze bijna'
  •   26 oktober 2020
  • Laatste update: 26 oktober 2020 - 16:53
  •  

ZUTPHEN - De vier Franse mannen, die in januari Mocromaffia-kopstuk Omar L. Uit de gevangenis wilden bevrijden, hebben zich maandag moeten verantwoorden voor de rechter. Tegen alle vier de verdachten is 4,5 jaar cel geëist door het Openbaar Ministerie.

Op zondag 19 januari probeerden ze in de gevangenis te komen. Dit deden ze door hun busje tegen de poort te rijden en in brand te zetten. De rest van de weg wilden ze vrijmaken met een slijptol, maar deze begaf het. Toen duidelijk werd dat het niet ging lukken namen ze de benen. Op de snelweg in Wehl werden ze aangehouden.

De rechtszaak ging onder meer over de gigantische schade, van ruim 170.000 euro, die is veroorzaakt bij de gevangenis. Die schade is nog steeds goed te zien bij de ingang van de PI. Het viertal zit nu in voorarrest. Er staat in Nederland op zo'n soort brandstichting een hogere straf dan op het plannen en uitvoeren van een ontsnapping. Volgens een advocaat zijn ze erin geluisd. De Franzen zeggen niet geweten te hebben dat ze topcrimineel Omar L. uit de gevangenis moesten halen. De verklaringen over wat ze wel wisten lopen uiteen. De één zegt gedacht te hebben een crimineel te moeten bevrijden die vanwege softdrugs naar Amerika zou worden overgeplaatst, terwijl de ander een vluchteling dach te bevrijden.

De politie over de ontsnappingspoging...

"Het was bijna gelukt", zegt Jan Vlug, advocaat van een van de verdachten tegen Omroep Gelderland. De Fransen en Omar L. waren dicht bij elkaar. "Ze konden elkaar aanraken." De mannen zouden niet geweten hebben wie ze moesten bevrijden: "Er is hem een mooi verhaal verteld dat het een goede zaak betrof, hoewel hij natuurlijk wel wist dat dit niet mocht." De Officier van Justitie is van mening dat alles tot in de puntjes voorbereid was. 

Angstig

De advocaat gaat verder, tegenover de omroep: "Hij schrok enorm toen hij via mij ontdekte wie hij moest bevrijden. Het maakt hem angstig. Hij zal aan de rechter meer vertellen over wat er gebeurd is, daar kan ik niet op vooruitlopen."

De bedoeling was om Omar L. uit de bajes te halen. Hij is een kopstuk van de Mocromaffia en zit een levenslange straf uit. Hij zou opdracht gegeven hebben voor meerdere liquidaties. De verdachten zeggen niet te hebben geweten dat het om Omar L. ging, en zeggen hem niet te hebben gekend.

Beelden van de brand...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.