Zutphen int als één van de weinige gemeenten nog gewoon hondenbelasting

Zutphen int als één van de weinige gemeenten nog gewoon hondenbelasting

  •  Hondenbelasting onterecht?
  •  14 oktober 2020
  •  

Woon je in de gemeente Lochem of Brummen? Dan heb je even mazzel. Hier hoef je al een paar jaar geen hondenbelasting meer te betalen, terwijl je in Zutphen de volle mep betaalt. Maar is dit wel zo eerlijk? 

Anno 2020 betaal je in Zutphen nog steeds een bijdrage aan de gemeente voor je hond(en). Zo ontvangt de gemeente Zutphen alleen al van ieder hondeneigenaar per jaar alleen al 90,80 euro. Dit bedrag verschilt per gemeente. 

"Hondenbelasting is altijd een lastig onderwerp geweest waarbij Zutphen tot op heden nooit een helder beleid heeft kunnen voeren," concludeert Rick Verschure van Burgerbelang. Nils Müller van SP Zutphen: "Een hond is een dierenvriend net zoals katten of andere huisdieren en is het niet logisch daar extra belasting op te heffen. Zo'n metgezel is al duur genoeg."

De SP'er ziet wel gebeuren dat Zutphen in de toekomst de hondenbelasting afgeschaft. Dat heeft ook nog een praktisch argument want het kost de gemeente nu namelijk alleen maar extra geld om deze aparte belasting te innen.

Waar gaat het geld naar toe?

De belasting op het houden van honden is voor de gemeente eenmaal een prettige inkomstenbron, en valt toe aan de algemene middelen van de gemeente. Dat houd in dat de gemeente het geld kan inzetten voor algemene voorzieningen maar ook voor andere doeleinden.

"Op dit moment heeft de gemeente Zutphen de middelen hard nodig om onze voorzieningen in stand te houden. De consequentie van minder inkomsten kan zijn dat we minder middelen hebben om zwerfvuil op te ruimen, het gras te maaien of speeltuinen te onderhouden", licht Jasper Bloem toe van de PvdA uit Zutphen.

Daarnaast is de hond het enige huisdier waarover een gemeentebelasting kan heffen. Dat is wettelijk zo vastgelegd. Je zou ervoor kunnen pleiten dat het voor ieder huisdier zou moeten gelden. Maar dan is de vraag: Waar leg je de grens? "Geldt het dan ook voor iemand die duiven houdt, want waarom dan wel voor een hond en kat en niet voor een vogel? En hoe zorg je voor de handhaving, wanneer iemand zijn kattenbelasting niet zou betalen", vraagt Bloem zich af.

Verschure sluit aan met: ''De kosten van het innen en controleren van de belasting zijn vaker hoger dan de opbrengst. Daarom kiezen er gemeentes voor om geen hondenbelasting te heffen. Tevens is het ook een feit dat controle op hondenbezit ook steeds lastiger en duurder wordt. Zowel niet op het gebied van hondenpoep als op het gebied van belastinginning wordt er weinig tot niet gehandhaafd."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.