'Elke windmolen een zwarte wiek, voor de vogels'

'Elke windmolen een zwarte wiek, voor de vogels'

Verf van elke windmolen één wiek zwart. Dat stelt de Partij voor de Dieren voor om vogelslachtoffers te voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat met deze simpele maatregel wel 70 procent minder slachtoffers onder vogels te verwachten zijn.

De Partij voor de Dieren vraagt aandacht voor de bescherming van natuur, en de daarin levende dieren. “De natuur in Gelderland staat al behoorlijk onder druk. Als wij daar dan ook nog eens windmolens en zonneparken gaan plaatsen, worden leefgebieden van beschermde diersoorten nog verder verkleind”, stelt fractievolger Bart Kuijer.

Hij pleit er voor windmolens niet in natuurgebieden te zetten, maar nabij bedrijventerreinen: “Ook qua ruimte en geld is het efficiënter om de opwekking van elektriciteit zo dicht mogelijk bij de gebruikers te plaatsen”.

Energiebesparing

Wat de Partij voor de Dieren betreft zal er in eerste instantie veel meer ingezet moeten worden op energiebesparing: “Voor ruwweg elke MW elektriciteit die we minder verbruiken, hoeven we één windmolen minder te plaatsen. Dat is natuurlijk het ultieme middel ter voorkoming van vogelaanvaringen, maar ook van horizonvervuiling, voor hen die daar gevoelig voor zijn.”

Andere mogelijkheden die Kuijer ziet om slachtoffers onder vogels te minimaliseren zijn het aanhouden van een minimale tiplaagte van windmolens, en de toepassing van detectiesystemen waarmee windmolens tijdelijk stil kunnen worden gezet. In Windpark Krammer, in Zeeland, is dit al met succes toegepast.

Weerstand

In de regio, bijvoorbeeld in Eefde, is veel weerstand tegen windmolens. Onder andere het dierenwelzijn is hierin een belangrijk punt.

Wethouder Harry Matser over de windmolens in Zutphen...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.