FAQ - Alle vragen die binnengekomen zijn over het rolstoelvriendelijkheid-keurmerk

FAQ - Alle vragen die binnengekomen zijn over het rolstoelvriendelijkheid-keurmerk

De redactie van LokaalGelderland heeft een keurmerk gelanceerd, voor ondernemingen die rolstoelvriendelijk zijn. Deze wordt fanatiek aangevraagd en opgeplakt op etalages. Wel zijn er ook veel vragen over. We beantwoorden ze in deze 'requently asked questions'.

1. Keuren jullie de ondernemingen wel echt?

Zeker. Er wordt gekeken naar belangrijke aspecten zoals hoogte van de drempel, ruimte in het pand zelf, klantvriendelijkheid en dergelijke. Het is zeker geen nattevingerwerk.

2. Hoe kan het dat jullie nog niet bij mijn favoriete kledingwinkel/restaurant langs geweest zijn?

Omdat we niet alle ondernemingen zelf afgaan, dat is onhaalbaar. We hebben een aantal rondes gemaakt langs ondernemingen, dit ten behoeve van onze video-reportages hierover. Ondernemingen kunnen zelf het keurmerk aanvragen via [email protected], dan komen we langs.

3. Waarom is jullie keurmerk niet aangesloten bij een landelijk platform?

Omdat het een lokaal keurmerk is. Je gaat het nooit buiten onze regio vinden. Zij zijn zelf het platform die alles regelen en organiseren.

4. Moeten ondernemingen betalen voor het keurmerk?

Uiteraard niet. We vinden toegankelijkheid belangrijk en willen graag aan mensen in een rolstoel laten zien waar ze naar binnen kunnen. Ondernemingen krijgen, wanneer ze goedgekeurd worden, de sticker en de vermelding op de pagina gratis.

5. Wordt een onderneming ook getest op faciliteiten als sanitair en dergelijke?

Restaurants wel, het toilet moet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Wanneer je voor het toilet een trap op of af moet wordt de onderneming afgekeurd. Voor winkels wordt het sanitair niet meegenomen in de beoordeling, omdat het niet heel vanzelfsprekend is om in een winkel naar het toilet te gaan.

6. Komt er een lijst met afgekeurde ondernemingen?

Nee, de actie zijn we niet gestart om ondernemingen te bashen. Het gaat juist om wat wel toegankelijk is. Wie een beperking heeft kan onze pagina gebruiken om te zien wat toegankelijk is. Of hij/zij kan naar binnen waar de stickers zitten.

7. Ik zag een sticker bij een onderneming met een hoge drempel. Hoe kan dat?

Wanneer dit het geval is heeft deze onderneming maatregelen genomen alsnog iemand naar binnen te kunnen laten. Denk bijvoorbeeld aan een speciale plank. Twijfel je of de onderneming het keurmerk wel van ons gekregen heeft? Bekijk dan of ze op de lijst staan. Twijfel je alsnog, laat het weten via [email protected].

8. Is dit een door de overheid gesteunde actie?

Nee, er is niks gefinancierd door de gemeente, provincie, een ministerie of iets dergelijks.

9. Komt het keurmerk ook in andere gemeenten zoals Brummen of Lochem? 

Misschien in de toekomst. Vooralsnog richten we ons op onze standplaats, Zupthen. Het is een groot project wat veel vraagt, daarom is alle gemeenten in één keer niet haalbaar helaas.  

10. Hoe kan ik een keurmerk aanvragen?

Ondernemers die nog geen keurmerk hebben kunnen deze aanvragen via [email protected].

11. Waar kan ik alle goedgekeurde ondernemingen vinden?

Via deze pagina of via onderstaande kaart.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.