Burgerbelang: 'Vuurwerkverbod in Zutphen? Wat ons betreft echt niet'

Burgerbelang: 'Vuurwerkverbod in Zutphen? Wat ons betreft echt niet'

De gemeente Zutphen onderzoekt de opties voor een algeheel of gedeelteijk vuurwerkverbod in de gemeente, tijdens de jaarswisseling. De gemeenteraad heeft opties voorgelegd gekregen van het college van burgemeester en wethouders. Naast het blijven toestaan van consumentenvuurwerk, zijn er opties voor een algeheel verbod in de gemeente of het verbieden in bepaalde zones.

Maar in de politiek is niet iedereen voor een verbod. Burgerbelang Zutphen-Warnsveld ziet het afschaffen van vuurwerk niet zitten. "Wij zijn tegen een algeheel verbod op het vuurwerk, vertelt raadslid Rick Verschure. De partij wil dat er meer handhaving komt op vuurwerk afsteken buiten de toegestane tijden. "Het primaire probleem ligt niet bij het legale vuurwerk, maar bij het illegale vuurwerk." Daarom moet ook daarop meer controle komen, stelt hij. Ook heeft illegaal vuurwerk economische schade voor de legale verkopers.

Meer illegaal vuurwerk

De partij is bang dat er juist meer illegaal, wat vaak veek zwaarder en gevaarlijker is, vuurwerk komt bij een verbod. "Bij het verbieden van legaal vuurwerk zal de overlast van illegaal vuurwerk sterk toenemen. Ook het halen van vuurwerk in de buurlanden zal een enorme vlucht nemen." En als het in Zutphen niet meer verkocht mag worden, maar in buurgemeenten wel, zullen de vuurwerkliefhebbers daarheen gaan.

Burgerbelang is niet de enige partij die twijfelt of een verbod wel zin heeft. Ook de Zutphense VVD is er nog niet over uit. "De handhaving doet haar best", zegt VVD'er Gijs Peteroff. "Maar ervaringen in voorgaande jaren is dat prioriteiten elders liggen en soms is er gewoon onvoldoende formatie voor." Wel neigt de partij om vóór een verbod te zijn. "Om de overlast van vuurwerk, letsel daarbij inbegrepen, tegen te gaan zijn wij in meerderheid binnen de fractie voor een algeheel verbod. Maar we willen eerst de opties onderzoeken om tot ons definitieve standpunt te komen."

Vuurwerkzones

Het college stelt als optie om vuurwerkvrije zones in te voeren, als alternatief op een algeheel verbod. Dat kunnen verplichte zones zijn, maar ook vrijwillige. Bijvoorbeeld als een hele buurt besluit geen vuurwerk af te steken en dit te overleggen met de gemeente. Rick Verschure denkt echter andersom. "Je kan juist ook als gemeente gebieden aanwijzen waar juist wel vuurwerk afgestoken mag worden. Dat in overleg met vuurwerkenthousiastelingen. Een soort voorkeursgebieden."

Enkele andere partijen zijn stellig voor een verbod. Onder meer de Stadspartij en GroenLinks. "GroenLinks is al jaren voorstander van een algeheel verbod", aldus fractievoorzitter Martine Westerik. "Maar we zijn wel voorstander van een centrale vuurwerkshow." Hans Boersbroek van de Stadspartij vertelt dat ze een einde willen maken aan het 'knalterreur'. "Vroeger was het een gezellige oudejaarsnacht met wat vuurpijltjes om twaalf uur, nu is dat flink veranderd. Wekenlang hebben mens en dier er last van." Daarnaast is het slecht voor de natuur en het milieu. "Op sattalietbeelden is te zien dat grote groepen vogels ronde jaarwisseling wegtrekken. Daarnaast heb je de uitstoot van schadelijke stoffen." Wat de effecten daarvan zijn weet Boersbroek niet, hij zegt de onderzoeken niet te hebben ingezien.

Wie moet de vuurwerkschade betalen? We vroegen het op straat...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.