Hersenletselcentrum opent in Eefde, waar ervaringsdeskundige Hans blij mee is
Hans Brouwer.

Hersenletselcentrum opent in Eefde, waar ervaringsdeskundige Hans blij mee is

In september opent zorgorganisatie Siza een nieuw expertise centrum in Eefde voor behandeling gericht op de chronische fase na niet aangeboren hersenletsel (NAH). In Nederland lopen maar liefst 140.000 mensen per jaar hersenletsel op als gevolg van ziektes en ongelukken. 

Niet aangeboren hersenletsel is vaak zeer ingrijpend voor de getroffene en zijn of haar naasten. Er kunnen allerlei zichtbare- en onzichtbare problemen ontstaan op zowel lichamelijk als mentaal vlak. Behandelaar Nieske van Lith: "Mensen hebben vaak minder energie, een korter lontje, reageren emotioneel anders, reageren ook trager, er kunnen spraak- en andere taalstoornissen ontstaan."

Hoewel hersenletsel dus vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Dit omdat er vaak aan de buitenkant niks of weinig te zien is aan getroffenen, er bij revalidatie andere zaken eerst voorrang hebben en het soms lang duurt om de veranderingen echt onder ogen te zien. "Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren gaan met hersenletsel. Deze behandeling wordt vanaf september ook in Eefde aangeboden."

Ervaringsdeskundige Hans 

Hoe belangrijk het is goede hulp te krijgen, blijkt wel uit het relaas van Hans Brouwer, afkomstig uit de regio. Toen hij herstelde van een hartoperatie, kreeg hij tijdens een wandeling opeens een scheve mond en begon hij vreemd te praten. Er werd een bloedpropje in zijn hersenen geconstateerd en daarna volgden nog twee herseninfarcten, waarvan de laatste hem bijna fataal werd.

Hij kon nog wel praten, maar raakte linkszijdig verlamd en kwam in een rolstoel terecht. Een interne revalidatie volgde. De sportieve man werkte keihard aan zijn fysieke herstel. Hij kwam uit de rolstoel, verbaal was hij helemaal in orde, er leek beperkte schade door het herseninfarct. Echter... toen Hans zijn baan als automatiseerder bij de Belastingdienst weer probeerde op te pakken, merkte hij dat het niet meer ging. Hij kon de hoeveelheid werk niet aan en zich concentreren lukte amper. 

Contact met lotgenoten

In Teuge leerde hij om te gaan met de veranderingen en kwam hij in contact met lotgenoten. “Het is superlastig om emotioneel te leren omgaan met de veranderingen. Accepteren is het moeilijkste werkwoord dat er is, maar het kan. Ik heb een vrouw, kinderen, kleinkinderen, ik weet waar ik het voor doe. Laatst waren we op de Veluwe aan het kamperen met een kleinkind en dat riep: 'het gaat alweer een stuk beter, hé opa?'. En dat is ook zo. Ik rij weer auto, maar dan in een automaat. Ik fiets weer, hoewel anders dan voorheen. Ik stel mezelf doelen en krijg daarbij goede hulp." Hij beklemtoont dat de instelling die in Eefde opent erg belangrijk is voor patiënten. 


Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.