'Medewerkers PI Achterhoek komen gewoon naar het werk met corona-klachten'

'Medewerkers PI Achterhoek komen gewoon naar het werk met corona-klachten'

Gedetineerden van de PI Achterhoek hebben opnieuw een brandbrief de deur uit gedaan naar onder andere de ombudsman. Ze maken zich ernstige zorgen, omdat de coronaregels genegeerd zouden worden door het gevangenispersoneel. 

De gedetineerden, van de gevangenis in Zutphen, hebben al eerder aan de noodklok getrokken. Maar daar is weinig mee gedaan. Daarom hebben ze besloten om opnieuw een brandbrief te schrijven. Ze hebben geconcludeerd dat bijna de helft van de medewerkers hun handen niet ontsmetten. "Ook hebben gedetineerde verschillende medewerkers gesignaleerd die hoesten of andere verkoudheidsklachten hadden, terwijl er volgens het RIVM ook mensen met lichte klachten thuis moeten blijven."

De PI heeft een tijd geleden maatregelen genomen tegen drones. Hiermee kunnen smokkelwaren binnen de muren gebracht worden. Dit kan nu niet meer, maar dat zorgt er ook voor dat ventileren lastiger gaat. "Het RIVM heeft gemeld dat ventileren erg belangrijk is tegen de verspreiding van corona. Vanwege een drone met contrabanden in januari zijn  alle ramen in de recreatieruimtes dicht geschroefd waardoor het onmogelijk is te ventileren", staat in de brief. 

Fysiek contact

Alle gedetineerden hebben hun geliefden al vijf maanden niet in de armen kunnen sluiten. En dat lijdt, zoals iedereen met een goed hart zich kan voorstellen, tot veel frustraties. "Gedetineerde merken dat frustraties en spanningen toe gaan nemen op de afdelingen door het gebrek aan fysiek contact. De behoefte aan een knuffel met een geliefde is waarschijnlijk nog nooit zo groot geweest als nu!" 

In de brief wordt gesproken van een onmenselijke situatie. Eind juni, toen er ook al een brandbrief werd verstuurd en een petitie werd gestart, gaf de PI tegenover deze nieuwswebsite aan er niks mee te doen. Op de meest recente brief hebben ze niet gereageerd. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.