SER verwacht hogere zorgkosten en tekort aan zorgpersoneel

SER verwacht hogere zorgkosten en tekort aan zorgpersoneel

De Sociaal-Economische Raad, oftewel de SER, heeft in een nieuw rapport gewaarschuwd dat de zorgkosten onder het huidige beleid zullen verdubbelen in de komende twintig jaar. Daarnaast verwacht de SER, wat een belangrijk adviesorgaan is, ook een tekort aan zorgpersoneel. De Sociaal-Economische Raad heeft dit onderzoek en rapport op verzoek van het kabinet gemaakt. 

700 duizend extra medewerkers

Op het moment werken in Nederland zo’n 1,4 miljoen mensen in de sector zorg. De Sociaal-Economische Raad verwacht dat er in de komende twintig jaar circa 700 duizend extra medewerkers nodig zijn. Dit zou dus een stuk meer zorgvacatures opleveren, maar of het überhaupt mogelijk is is volgens het adviesorgaan nog maar de vraag. Hierbij verwijst de SER onder meer naar de vergrijzing van de Nederlandse bevolking. Hierdoor kan het zo zijn dat er helemaal geen mogelijkheid is om zoveel meer zorgspecialisten op te leiden. 

Meer autonomie, tijd en waardering

Daarnaast heeft de Sociaal-Economische Raad ook gekeken naar de huidige staat van de zorg. Uit dit onderzoek blijkt dat het huidige zorgpersoneel last heeft van een gebrek aan autonomie. Ook is de werkdruk van de werknemers hoog. Bovendien blijkt dat relatief veel mensen die in de zorg werken stoppen met hun baan. Het adviesorgaan vindt dan ook dat het systeem aangepast moet worden. Hierbij is het dus onder meer van belang dat het zorgpersoneel zowel meer autonomie als meer tijd en meer waardering krijgt. 

Preventie en digitale innovaties

Dit is zeker niet het enige advies dat gevonden kan worden in het rapport van de Sociaal-Economische Raad. Het adviesorgaan vindt namelijk ook dat de zorg zich moet focussen op preventie. Op deze manier kunnen mensen langer gezond blijven, waardoor uitgaven in de zorg voorkomen worden. De SER wil dan ook dat de samenstelling van het verzekerde zorgpakket continu wordt onderhouden. Zo krijgt iedereen de nodige zorg. Daarnaast wil de SER dat het zowel de medewerker als de patiënt makkelijk wordt gemaakt. Hiervoor kunnen digitale innovaties gebruikt worden, die snel en grootschalig in gebruik moeten worden genomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het snel uitwisselen van medische gegevens van patiënten.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.