Brummen en Zutphen doen geen onderzoek naar slavernijverleden

Brummen en Zutphen doen geen onderzoek naar slavernijverleden

Waar steden in Nederland onderzoek doen naar hun slavernijverleden, hebben de gemeente Brummen en Zutphen besloten dat niet te doen. Ze zien vooralsnog geen reden om te laten uitzoeken wat voor een aandeel de gemeenten daarin hadden. 

In steden zoals Amsterdam wordt onderzoek gedaan naar de rol van het gemeentebestuur in de slavernij in Azië, Noord- en Zuid-Amerika. Brummen gaat, vooralsnog, niet kijken naar hun rol. Maar dat "wil niet zeggen dat slavernij aan Brummen is voorbij gegaan. Het is een tijdsbeeld en overal in Nederland terug te vinden, niet specifiek in Brummen", legt Gert Jan van Dijk uit, woordvoerder van de gemeente Brummen. Woordvoerder Anniek Neve namens de gemeente Zutphen: "We hebben wel in beeld dat wij als stad niet direct betrokken waren en geen actieve rol hadden in de slavernij."

Na vragen van deze nieuwswebsite is er wel even in de archieven gekeken. Van Dijk: "Er zijn in onze archieven overigens geen voorbeelden of gegevens hiervan teruggevonden. Mocht er besloten worden dit wel uit te gaan zoeken, zal dit veel tijd, energie en budget kosten", legt hij uit. In Brummen wordt dus geen aanleiding gevonden gemeentelijk onderzoek te doen naar een slavernijverleden.

Ook de gemeente Zutphen heeft even rondgevraagd: "Hiervoor hebben we onder meer contact gehad met emeritus professor W. Frijhoff die veel kennis heeft over Zutphen tijdens de 17e eeuw. Dat gaf voor ons voldoende aanleiding om hier ook geen groot onderzoek naar te zullen doen", beklemtoont Neve. 

Het heden

De gemeente Brummen benadrukt liever naar het heden te willen kijken. Hij legt uit dat er veel gekeken wordt naar discriminatie en gelijkheid in de gemeente. Als voorbeelden geeft hij protocollen en het feit dat Brummen een regenbooggemeente is. "Hier gaat structureel en continue onze aandacht en energie naar uit."

Verschillende partijen in de tweede kamer wilde dat premier Rutte excuses aanbood voor het slavernijverleden van het hele land. Rutte zelf meende dat dat niet nodig is, net als een meerderheid van de kamer. Mede door de Black Lives Matter-protesten kwam het slavernijverleden op de politieke agenda. 

Ook in Zutphen, werd een Black Lives Matter-protest gehouden...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.