Tien Redenen waarom fietsen in de Achterhoek geweldig is

Tien Redenen waarom fietsen in de Achterhoek geweldig is

De Achterhoek is dé fietsregio van Nederland. Het is het meest oostelijke deel van de provincie Gelderland en wordt in het westen begrenst door de IJssel. Wanneer je graag fietst, moet je beslist dit gebied eens gaan verkennen! Het zeer gevarieerde coulisselandschap geeft je steeds een ander uitzicht en maakt het een ware ontdekkingstocht. Nog niet overtuigd? Hieronder geven we je 10 redenen waarom fietsen in de Achterhoek geweldig is.

1. Het landschap

Zoals gezegd is de Achterhoek een omgeving vol variatie, als een toneel met verschillende coulissen. Slingerende landwegen brengen je door bossen, langs boerderijen, akkers en watertjes. Houtwallen en boomgroepen zorgen dat je steeds weer verrast wordt door wat daarachter tevoorschijn komt: vergezichten, dorpjes, weilanden en kastelen. De boerenbevolking heeft dit landschap eeuwenlang bewoond en ingericht.

2. Historie

Maar de geschiedenis van deze streek gaat veel verder terug. Er zijn grafheuvels en urnenveldjes gevonden die uit de Brons- en IJzertijd stammen! Pas rond het begin van onze jaartelling woonden er meer mensen in het gebied: boeren die steeds een ander stuk oerbos kapten en daar de grond gingen verbouwen. Later werden permanente akkers aangelegd tussen opgehoogde wallen. Dit zijn de zogenaamde Celtic fields en op verschillende plaatsen kun je de overblijfselen daar nog van zien.

3. Goede voorzieningen voor fietsers

De Achterhoek staat bekend om de uitstekende routestructuur en fijne fietspaden die zijn aangesloten op het fietsknooppuntennetwerk. Kortom, er is veel aandacht voor de fietser en dat merk je!

4. Falk Fietskaart Achterhoek

Met de Falk Fietskaart Achterhoek stel je zelf gemakkelijk je route langs de knooppunten en toeristische hoogtepunten samen. Hij is verkrijgbaar bij o.a. het VVV.

5. Prachtige fietsroutes

De Achterhoek heeft prachtige fietsroutes. Kijk ook eens op het digitale routeportal van de Fietsersbond om de mooiste fietsroutes door de Achterhoek te ontdekken. Met behulp van het menu stel je de lengte en het gebied van je fietsroute vast en vind je tips over de omgeving. 

6. Start bij een TOP

In de Achterhoek zijn 33 Toeristisch Overstappunten (TOP). Hier kun je de auto parkeren, is een horecagelegenheid en begint een mooie route, zoals TOP Vorden, waar de omgeving rijk is aan kastelen.

7. Ideaal voor een fietsvakantie

In de Achterhoek kun je uiteraard een dagje gaan fietsen, maar je kunt hier ook een fietsrondreis maken, waarbij je steeds op een andere camping of in een andere B&B verblijft. Daarnaast zijn er ook veel hotels met meerdaagse fietsarrangementen in de Achterhoek.

8. Rust

Wanneer je behoefte hebt aan rust, is dit de ideale omgeving. Je kunt hier de natuur intrekken en tijdenlang niemand tegenkomen. Tegelijkertijd ben je ook zó weer in de  'bewoonde wereld'. Als je de fiets even parkeert, dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je jouw fiets goed op slot zet. Een fietsslot van Slotenspeciaalzaak zorgt ervoor dat je fiets niet wordt gestolen. Ook niet als je jouw fiets gewoon thuis hebt staan.

9. Bourgondisch genieten

De Achterhoek staat ook bekend om de rijke streekgerechten. In het voorjaar zijn er asperges, in het najaar zijn er wildgerechten én de wijn van de plaatselijke wijngaard is heerlijk!

10. Vriendelijk en gastvrij

De bewoners van de Achterhoek zijn vriendelijk en gastvrij: "I’j bunt van harte welkom!".

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.