Zutphen nog maar 3,6% energieneutraal, meer zonnepanelen zijn nodig

Zutphen nog maar 3,6% energieneutraal, meer zonnepanelen zijn nodig

Meer woningen in de gemeente Zutphen moeten worden voorzien van zonnepanelen, om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat blijkt uit de evaluatie van Zutphen Energieneutraal. Momenteel is de gemeente nog maar voor 3,6 procent energieneutraal.

De gemeente heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Hoewel dat verweg klinkt, is het al over een krappe tien jaar. Het is geen eenzame missie, de overheid wil dan voor 14 procent energieneutraal zijn.

Zonnepanelen

Momenteel liggen er op 10 procent van de Zutpohense woningen zonnepanelen. "Om energieneutraal te worden, moet dit aandeel flink omhoog", legt de gemeente uit. "Ondertussen heeft Zutphen al één groot zonneveld in Noordveen en worden twee andere in 2020 gebouwd bij De Mars (5 MW) en De Revelhorst (8 MW)." Daarnaast komen er drie windturbines in de omgeving van de Mars.

Verslaggever Jesse Sprikkelman legde eerder uit waarom je steeds meer zonnepanelen ziet. Lees verder onder de video...

Als de ontwikkeling van de zonneparken en windturbines achter de rug is, staat het energieneutrale niveau van de gemeente al op acht procent. Als het tempo wordt aangehouden, komt de gemeemnte in 2030 amper boven de 50 procent uit. Daarom moet het sneller.

Meer verbruik

In 2018 nam het energieverbruik in Zutphen met 1 procent toe, blijkt uit het rapport. Dat is toe te schrijven aan de bedrijven in Zutphen, waar de industrie 31 procent meer energie verbruikte als het jaar ervoor. Bij woningen nam het energieverbruik juist met 14 procent af.

De gemeente wil de komende jaren nog meer doen aan bewustwording. Woningen moeten aardgasvrij worden gemaakt en we moeten nog zuiniger omgaan met energie. Daarom komt er nog meer voorlichtig en informatie richting de burgers.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.