Zutphense scholen passen overgangsregelingen aan vanwege corona

Zutphense scholen passen overgangsregelingen aan vanwege corona

Het zijn voor middelbare scholieren met een niet al te beste cijferlijst normaal gesproken spannende weken. Zijn de cijfers goed genoeg om over te gaan naar de volgende klas. Maar nu er geen toetsen zijn gegeven vanwege het coronavirus (COVID-19), gaat het allemaal net even anders.

Lees verder onder de video...

Inspraak

"We zijn gestopt met toetsen die tellen voor de overgang", vertelt rector Erwin Lutteke van het Isendoorn College. Daardoor is de overgangsregeling aangepast. Vorige week hebben de leerlingen een telefoontje gehad van hun mentor, waarin ze te horen kregen of ze over waren. De meeste leerlingen zijn over, maar voor de leerlingen die niet over zijn is er nog hoop.

De leerlingen hebben namelijk, samen met hun ouders, inspraak. "Als de leerling toch graag over wil, kijken we zonder cijfers of de mogelijkheid er is", aldus Lutteke. "De leerling komt dan in het perspectieftraject en moet zich dan bewijzen."

Maatwerk

Bij het Baudartius College gaan de meeste leerlingen over. "Een klein deel van de leerlingen gaat niet over", vertelt teamleider Sjors van der Heiden. "Dat zijn leerlingen waarbij aan het begin van het schooljaar al gesprekken zijn geweest over hun slechte cijfers."

Leerlingen die er slecht voor staan, maar daar eerder nog geen gesprek over is geweest, gaan dit jaar wel over. "Maar iedereen heeft maatwerk. We kijken per vak wat er nodig is om het volgend jaar wel te laten kunnen. Als je voor Engels een onvoldoende staat, moet je er volgend schooljaar wel hard aan trekken om het wel in een voldoende te laten eindigen."

Volgend jaar geen kans

Van der Heiden neemt als voorbeeld een zittenblijver van vorig jaar. "Die begon dit schooljaar opnieuw slecht en heeft voor het coronavirus ook weinig verbetering getoond. Die gaan we dan ook niet over laten gaan, omdat die volgend jaar waarschijnlijk niet zou gaan slagen."

Bij het Eligant Lyceum, een nieuwe school voortkomend uit een samenwerking tussen het Baudartius College en Het Stedelijk, blijven leerlingen eigenlijk nooit zitten. "Dat is nu niet anders. We laten daar alleen leerlingen zitten als ze bijvoorbeeld een half jaar aan onderwijs hebben gemist door ziekte." Bij Het Stedelijk wordt maatwerk per leerling toegepast.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.