Droogte in de regio wordt steeds extremer, dit kan jij doen
Waterschap-bestuurder Peter Schrijver.

Droogte in de regio wordt steeds extremer, dit kan jij doen

De Achterhoek droogt langzamerhand uit. De kans is groot dat je de komende zomer geen druppel water vindt in de sloten en beken. Sinds de extreem droge zomer van twee jaar geleden heeft de natuur zich nog niet kunnen herstellen, en de kans daarvoor is er ook niet.

Lees verder onder de video...

"Het is alweer droog in de Achterhoek", vertelt Peter Schrijver, bestuurder van het Waterschap Rijn en IJssel. "We waen mooi op peil dit voorjaar, maar de afgelopen weken heeft het nauwelijks geregend." Overal in het gebied van het waterschap is het droog. "We zien aan de natuur dat er meer schade aan het onstaan is." Dat is ook het gevolg van de vorige twee droge zomers.

Wat jij kan doen

Het waterschap is niet de enige die iets kan doen tegen de droogte, ook jij thuis kan meehelpen. "Natuurlijk kan je ervoor zorgen dat je zo spaarzaam mogelijk met water omgaat", legt Schrijver uit. "Bijvoorbeeld 's nachts de plantjes water nodig geven, en alleen als het echt moet. Alle kleine beetjes helpen." 

Zelf kijkt het Waterschap Rijn en IJssel in de winter, wanneer er een overschot aan neerslag is, hoe het water vastgehouden kan worden. "De echte grote slagen kunnen we in de winter maken. In slootjes van boeren worden duiker afgesloten en stuwen geplaatst om het water vast te houden."

Klimaatverandering

Een grote oorzaak van de droogte is de klimaatverandering, concludeerde het KNMI na onderzoek. "Twee jaar geleden zeiden specialisten nog dat het pech was. Nu denken ze dat het toch wel met de klimaatverandering te maken heeft." In het oosten van het land stijgt de temperatuur harder waardoor de verdamping sneller gaat, daarom is het effect het meest merkbaar in de Achterhoek.

"Het ziet er naar uit dat dit een blijvend probleem gaat worden." Schrijver kijkt daarom veel naar de toekomst. "We moeten ons aanpassen, ook de agrarische sector. Bijvoorbeeld door andere gewassen telen."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.