Droogte neemt toe: oppervlaktewater sproeien mag niet meer in delen van de regio

Droogte neemt toe: oppervlaktewater sproeien mag niet meer in delen van de regio

Het ontrekken van oppervlakte is vanaf maandag niet meer toegestaan in het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe, waarin de gemeente Brummen valt. De toenemende droogte is de aanleiding van het verbod. Het naburige Waterschap Rijn en IJssel, waarin de gemeenten Zutphen, Bronckhorst en Lochem vallen, heeft nog geen verbod ingesteld.

"Het droogvallen van oppervlaktewateren zoals beken en sloten en daling van het grondwaterpeil leidt tot allerlei ongewenste effecten", aldus Waterschap Vallei en Veluwe. Het gaat dan onder meer om schade aan de natuur, maar ook schade aan gebouwen en infrastructuur. "Om deze schade zoveel mogelijk te beperken en de grondwaterstand zo lang mogelijk op peil te houden, mag er daarom in die gebieden vanaf nu geen oppervlaktewater meer onttrokken worden."

'Reden tot zorgen'

Al lange tijd zijn er grote zorge over de toenemende droogte, vooral in de Achterhoek. Waterschap Rijn en IJssel bereidt zich daarom ook voor op een ontrekkingsverbod. "Het voorjaar verloopt tot nu toe droger dan in de recordjaren 1976 en 2018. Het neerslagtekort wordt bepaald door de neerslag en de verdamping. Voor volgende week wordt geen regen voorspeld en bovendien stijgen de temperaturen weer."

Er zijn al voorbereidingen getroffen om het oppervlaktewater zo lang mogelijk vast te houden. Zo worden er speciale afsluiters voor duikers verstrekt om de sloten nat te houden. "Veel beken hebben een lage afvoer of zijn tot stilstand gekomen. Alleen in de gebieden waar we water kunnen inlaten vanuit het Twentekanaal (delen van de stroomgebieden Berkel en Schipbeek) zijn de afvoeren nog normaal."

Het Waterschap Rijn en IJssel geeft aan dat de kans groot is dat er binnenkort een verbod komt. Voorgaande jaren was er ook een dergelijk verbod en werd er streng op gehandhaafd.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.