Plan slimme looproutes Zutphen aangepast: geen water maar verf op straat
De harten aangebracht met verf.

Plan slimme looproutes Zutphen aangepast: geen water maar verf op straat

Het leek zo'n goed idee: harten spuiten met water op de straten in Zutphen om zo te zorgen dat mensen aan de goede kant van de weg lopen. Echter moet moet het eerste plan wel de prullenbak in, omdat de harten niet goed genoeg zichtbaar waren. Plan B is ondertussen in uitvoering. 

De bedoeling was om de harten met een hogedrukspuit op de straat te spuiten, waardoor het vuil precies verdwijnt in de vorm van een hart. Maar uit een test bleek dat de straten 'te schoon' waren. "Onze stad is te schoon. Dat is een goed teken, maar wel jammer voor ons plan", legt initiatiefnemer Liza Luesink uit. "Er is dus te weinig contrast waardoor niemand het ziet. En dat is niet de bedoeling."

Eerste route

Daarom zijn ze gaan testen met andere methodes: stickers en milieuvriendelijke verf. "We denken dat we voor de verf gaan. Want de staalborstels van de veegwagens kunnen de stickers slopen. De verf blijft langer zitten", legt ze uit. "Het is tijdelijke verf, maar het blijft wel even zitten. We hebben er één route, de eerste dus, mee gemaakt om te kijken of het werkt." 

Lees verder onder de foto...

De harten aangebracht als sticker.  | Liza Luesink
De harten aangebracht als sticker.

Maar mooi is anders, ziet ook Luesink. "Je wil natuurlijk zo min mogelijk van dat soort dingen in de stad. De borden die er hangen zijn ook niet mooi om te zien. Maar we doen dit niet omdat het zo leuk staat maar vooral omdat het moet. Het is een betere optie dan linten of hekken." 

De harten moeten samen een 'slimme looproute' vormen waardoor mensen anderhalve meter afstand van elkaar houden. Binnenkort zullen ook andere routes uitgezet worden. In de harten staat de tekst ‘Voor wie doe jij het?’.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.