Veel zorgen bij Zutphense politiek over toekomstig 5G-netwerk
Op sommige plekken in de gemeente zijn anti-5G stickers geplakt.

Veel zorgen bij Zutphense politiek over toekomstig 5G-netwerk

Vrijwel de hele gemeenteraad van Zutphen heeft haar zorgen geuit over de komst van het nieuwe 5G-netwerk. De zorgen gaan vooral over de rol die de gemeente moet gaan spelen. Er zijn voor het nieuwe netwerk namelijk heel veel nieuwe antennes nodig. Het Rijk wil dat deze geplaatst worden in straatlantaarns, bushokjes en andere objecten in de openbare ruimte.

Lees verder onder de video...

GroenLinks-raadslid Dolf Logemann diende een motie in die de gemeente oproept een actievere houding aan te nemen in de ontwikkeling. "De gemeente moet er wel zeggenschap over krijgen", zegt het raadslid. "Er is nu een wetsvoorstel in voorbereiding die eigenlijk de gemeente buitenspel zet. Met die wet bepalen de telecomproviders waar de antennes komen, en niet de gemeente."

Teveel twijfel

Hein Brunsveld voor het CDA vind het goed dat de gemeente alert moet zijn, maar is wel voor de ontwikkeling. "Jaren geleden waren er veel zorgen bij de nieuwe antennes van 3G en 4G. De zorgen moeten we echter wel serieus nemen." Het CDA gaat daarom niet zomaar mee in de uitrol van het nieuwe netwerk. "Ik heb altijd geleerd: bij twijfel moet je niet oversteken."

De motie van GroenLinks, die vooral oproept om dingen uit te zoeken en niet direct oproept tot een verbod, werd door bijna de gehele gemeenteraad aangenomen. Enkel VVD'er Marieke Schriks stemde tegen. "Ik heb het idee dat als ik de motie steun ik de sugestie wek dat ik tegen 5G ben. Dat ben ik niet en daarom stem ik tegen om duidelijk te zijn."

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.