'Bijna geen enkele middelbare school brengt leerlingen wat bij over Zutphense cultuur'

'Bijna geen enkele middelbare school brengt leerlingen wat bij over Zutphense cultuur'

Van alle middelare scholen in Zutphen is er maar één die haar leerlingen wat bijbrengt over de lokale cultuur. De rest doet dat niet, weten leerlingen te vertellen. 

De Vrije School, het Isendoorncollege en het Praktijkonderwijs Zutphen hebben de lokale cultuur niet meegenomen in het lespakket. Alleen het Eligant Lyceum doet dit wel. Leerlingen vinden het jammer. "Ik wil graag wat leren over Zutphen. Maar het komt nooit voorbij. Het mag best een lesmethode worden", legt een scholier van het Isendoorncollege uit. 

Advertentie

Een leerling van de Vrije School: "Juist bij een school zoals dat van ons zou dit in het lespakket moeten zitten. Ze benoemen het soms wel eens, maar dat is vooral toeval. Jammer vind ik dat." Een leerling van het Praktijkonderwijs: "Wij hebben graag les buiten. Waarom geen tour door de stad? Op een leuke manier de geschiedenis en cultuur leren kennen." Ze vindt het jammer dat het er niet is: "Het ontbreekt gewoon."

Lesmodule

Het Eligant Lyceum liet in een eerder artikel weten dit wel te doen. "In de lessen Mens en Wereld hebben we een module over alle steden. Dit is tweedelig: het gaat over aardrijkskunde en over geschiedenis. Zo is Zutphen bijvoorbeeld een mooi voorbeeld van het ontstaan van de steden in de late middeleeuwen", legde Mens en Wereld-docent Reggie Castelijns uit. 

De anderen scholen waren niet bereikbaar voor commentaar. 

In TafelPraat sprak Luxor-chef Hans Heesen over het ontbreken van 'ZutphenKunde' op scholen...

TafelPraat is de rondreizende talkshow van LokaalGelderland. Presentator Jesse Sprikkelman gaat op verschillende plekken in gesprek met de meest uiteenlopende mensen. TafelPraat is de plek voor een goed gesprek, maar ook voor een gezellig gesprek op bijvoorbeeld een evenement.
Bekijk hier fragmenten en uitzendingen van TafelPraat
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.