Gemeente: 'arbeidsmigranten worden niet onmenselijk gehuisvest in Zutphen'
Veel arbeidsmigranten werken in de tuinbouw.

Gemeente: 'arbeidsmigranten worden niet onmenselijk gehuisvest in Zutphen'

Er zijn geen grote groepen arbeidsmigranten gehuisvest in Zutphen en de arbeidsmigranten die er zijn, zijn op een normale manier gehuisvest. Dat meldt de gemeente, na vragen van de lokale SP-fractie.

Die wilde van de gemeente weten hoe het in Zutphen zat met eventuele 'onmenselijke' huisvesting, nadat er signalen kwamen uit Arnhem over opvallende situaties. Volgens de gemeente Zutphen zijn er geen gevallen van uitbuiting of onmenselijke praktijken binnen de gemeente.

Advertentie

Kleine aantallen

De cijfers van de gemeente zijn inmiddels enkele jaren oud, maar in die cijfers is wel een opvallende daling te zien. Zo werkten er in 2016 zo'n 808 arbeidsmigranten in de gemeente, terwijl een jaar later dat er nog maar 229 waren.

Het aantal arbeidsmigranten dat in de gemeente woont is in diezelfde jaren redelijk stabiel gebleven. In 2017 woonden er zo'n 380 in de gemeente. Die verbleven voornamelijk in particuliere huurwoningen en huurwoningen van woningcorporaties. "Die men via de formele weg, via een inschrijving bij Woonkeus Stedendriehoek, heeft verkregen", aldus de gemeente. Zij betalen daarnaast de reguliere huurprijs.

Bij de gemeente zijn geen gevallen van uitbuiting bekend. "Wij controleren bij meldingen van slechte woonomstandigheden of duidelijke signalen, op de naleving van het Bouwbesluit. Tot nu toe is hiervan geen melding gemaakt." Dat wil echter niet zeggen dat het niet gebeurd.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.