Zutphens ziekenhuis stopt met keurmerken: 'het kost alleen maar geld'

Zutphens ziekenhuis stopt met keurmerken: 'het kost alleen maar geld'

Het Gelre Ziekenhuis in Zutphen heeft besloten met ingang van dit jaar te stoppen met keurmerken en lintjes. Het ziekenhuis heeft niet meer het keurmerk seniorvriendelijk of kindvriendelijk. De zorg verslechtert niet, maar alleen het bordje aan de muur hangt er straks niet meer.

Het ziekenhuis heeft zo'n twaalf keurmerken en lintjes, die allemaal iets zeggen over de staat van de zorg. Maar zo'n onderscheiding is niet alleen leuk aan de muur, het kost ook geld en tijd. "Kostbare tijd die Gelre liever besteedt aan het leveren van meer waardegedreven zorg voor haar patiënten", aldus het ziekenhuis.

Advertentie

Onzin volgens patiënten

Het ziekenhuis heeft het besluit genomen na het raadplegen van haar patiënten. "Als je de kwaliteit van zorg wilt verbeteren is het belangrijk om je patiënt erbij te betrekken. Dat doen wij door de inzet van patiënten panels en ervaringsmetingen. Voor het besluit om keurmerken en lintjes af te schaffen hebben wij ook onze patiënten bevraagd wat voor hen belangrijk is. Gebleken is dat keurmerken en lintjes voor hen amper toegevoegde waarde hebben", vertelt Elvira den Beejen, manager Kwaliteit & Veiligheid van het ziekenhuis.

Met het afschaffen van de keurmerken is er ook minder administratieve last. Het regelen en toetsen voor de keurmerken en lintjes kost veel tijd, en dus ook geld.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.