Daders uitbraakpoging mogelijk vooraf gezien bij bajes Zutphen, politie ontving geen meldingen

Daders uitbraakpoging mogelijk vooraf gezien bij bajes Zutphen, politie ontving geen meldingen

De politie heeft geen verdachte situaties gezien voorafgaande aan de uitbraakpoging van Omar L. De topcrimineel wilde uit de PI in Zutphen ontsnappen, maar dat lukte niet. Meerdere mannen van Franse afkomst zijn opgepakt. 

Verschillende ondernemers dachten in de week voorafgaand aan de uitbraakpoging verdachte mensen te zien. "Er reden auto's opvallend voor de PI langs. Maar dat bedacht ik me pas achteraf. Misschien was het ook gewoon toeval", legt een autoverkoper uit. Een andere ondernemer, vlakbij de bajes: "Het leek alsof mensen de gevangenis in de gaten hielden. Ik heb er wel melding van gemaakt. Het viel op. Alsof ze iets inspecteerden."

Advertentie

De politie zegt dat het misschien niks met de uitbraakpoging te maken had. Zij hebben in iedergeval niemand daar kunnen vinden. Een woordvoerder: "Op dit moment hebben wij geen meldingen of informatie die te relateren is aan de recente ontsnappingspoging." De politie houdt de gevangenis wel goed in de gaten: "De politie reageert alert op meldingen en controleert voertuigen of personen in de omgeving. Dit gaat volgens een zogenoemd inzet-protocol."

Vals alarm

De zegsman gaat verder: "In de meeste gevallen is het vals alarm. Soms zijn het mensen die op bezoek komen, de weg zoeken, onderhoud –of werklieden van diverse bedrijven of ze komen iemand ophalen of ze vallen anderszins op. Maar af en toe mensen die proberen om goederen binnen- of over de muren van de PI te krijgen."

De PI zelf houdt ook alles goed in de gaten: "Landelijk zijn er afspraken met alle PI's en de lokale politie. Meldingen van verdachte omstandigheden in de omgeving van PI's komen geregeld voor. De omgeving wordt door de PI zelf goed in de gaten gehouden."

Of het gevangenispersoneel verdachte situaties op het oog had, die te maken kunnen hebben met de uitbraakpoging, is niet bekend. Ze zijn nog steeds niet bereikbaar voor commentaar op het incident.

De politie over de uitbraakpoging...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.