Oud papier wordt steeds minder waard, ook Circulus-Berkel vreest voor problemen

Oud papier wordt steeds minder waard, ook Circulus-Berkel vreest voor problemen

De inzameling van oud papier gaat op termijn mogelijk geld kosten. Nu zet je je container of doos met oud papier nog gratis aan de weg. Oud papier wordt echter steeds minder waard.

In Europa is er zelfs een overschot van enkele tonnen aan papier. Handelaren willen daarom steeds minder betalen ervoor. Nu worden de kosten voor het ophalen en verwerken terugverdient met de verkoop. De prijzen worden nu dusdanig laag dat dat op termijn mogelijk niet meer kan.

Advertentie

Verslechterde opbrengsten

"Er is minder afzet voor oud papier en daardoor dalen de prijzen wereldwijd. Dat komt onder meer doordat China de grenzen heeft gesloten voor oud papier uit Europa en de VS. Voorheen ging daar veel papier naartoe", legt Jitske van Diepingen, woordoerder van Circulus-Berkel uit. Circulus-Berkel zamelt in de regio het afval, waaronder oud papier, in. "Op dit moment hebben wij geen problemen met de afzet van het oud papier, maar de verwachting is wel dat we in de komende tijd te maken gaan krijgen met verslechterde opbrengsten voor oud papier."

Daarmee krijgen ook de inwoners er op termijn mee te maken. Maar Van Diepingen benadrukt dat we niet moeten stoppen met de inzameling. "Ondanks dat de opbrengsten van oud papier onder druk staan, blijft scheiden van oud papier belangrijk. Als oud papier bij het restafval gaat en verbrand wordt, zijn zowel de verwerkingskosten als de milieubelasting een stuk hoger dan wanneer het gescheiden wordt ingezameld en verwerkt. "

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.