Ontsnappingspoging uit Zutphense bajes wél goed voorbereid, indringers waren binnen

Ontsnappingspoging uit Zutphense bajes wél goed voorbereid, indringers waren binnen

De ontsnappingspoging van crimineel Omar L, uit de Penitentiaire Inrichting Achterhoek (PI) in Zutphen, was bijna een succes. Dat zeggen meerdere bronnen binnen de inrichting tegen De Telegraaf. De vier verdachte Fransen die L. wilden bevrijden, zijn daadwerkelijk het complex binnengekomen.

Ook bronnen binnen het rechercheonderzoek bevestigen dat aan de krant. Eén van de vier mannen zou eerder op de ochtend zich hebben voorgedaan als bezoeker en kwam door de toegangspoort naar binnen. Snel plaatste hij wiggen onder de schuifdeur om deze open te houden. Dat lukte echter niet helemaal: de wiggen schoten los. Met een ander voorwerp wist hij even later alsnog de deur te blokkeren.

Advertentie

Slijptol

Met een slijptol probeerde de man de volgende deur open te krijgen. De andere handlangers waren toen ook al een stap verder. Het open slijpen van de deur lukte echter niet omdat ze zich hadden vergist in het materiaal. "De accu van de slijptol was leeg en ze hadden geen reserveaccu mee. Maar ze stonden bijna oog in oog met Omar L. die buiten op de luchtplaats stond", zegt een bron binnen de PI tegen de krant. Het busje wat bij de ingang in brand stond, diende waarschijnlijk als afleiding.

Omar L. is veroordeelt en zit levenslang vast voor meerdere liquidaties. Zijn advocaat wil niet bevestigen dat de ontsnappingspoging daadwerkelijk met zijn cliënt te maken had, maar hij ontkent het ook niet. L. is later op de dag van de ontsnappingspoging overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

De vier verdachten zitten nog steeds vast. Ze zijn tussen de 20 en 30 jaar oud en hebben de Franse nationaliteit. Het onderzoek naar hen loopt nog. Er wordt onder meer gekeken of L. op de hoogte was van de poging en of er hulp was van binnenuit. 

Verslaggever Jesse Sprikkelman na de ontsnappingspoging...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.