Zutphense terrassenproef gematigd ontvangen: 'horeca positief, omwonenden minder enthousiast'
Archieffoto.

Zutphense terrassenproef gematigd ontvangen: 'horeca positief, omwonenden minder enthousiast'

De proef van de gemeente Zutphen om de regels omtrent terrassen van de horeca los te laten is zowel positief als negatief geëindigd. Waar ondernemers profiteerden van een hogere klanttevredenheid en meer omzet hadden omwonenden meer overlast.

Dit jaar worden de regels voor terrassen herzien. Om beter inzicht te krijgen in hoe dat zou moeten gebeuren werd in april besloten een proef te houden en daarbij de regels los te laten. Ondernemers mochten daardoor hun terrassen groter maken. In totaal deden achttien ondernemers mee aan het experiment. Zo'n driekwart van de zestien ondernemers die ook hebben deelgenomen aan de evaluatie heeft door de grotere terrassen meer omzet gedraaid.

Advertentie

Een meerderheid van de ondernemers deed mee om meer omzet de draaien. Daarnaast wilden de ondernemers meer comfort bieden aan hun klanten. Dat is gelukt, want een groot deel van de ondernemers denkt dat de klanttevredenheid is toegenomen.

'Geen communicatie'

Maar er is ook een keerzijde. Hoewel de regels werden losgelaten moesten de deelnemende horecazaken wel rekening houden met omwonenden. Zo moesten ingangen naar woningen en andere panden toegankelijk blijven en moest er actief gecommuniceerd worden met 'direct betrokkenen'. Echter was de interpretatie van die directe betrokkenen verschillend.

De binnenstadbewoners waren daarnaast niet tevreden over de communicatie van de gemeente. Er werd volgens hen pas tijdens de proef informatie verstrekt, en niet vooraf. Daarnaast voelden sommigen zich volgens de gemeente voor het blok gezet omdat ze zelf met de horeca geschillen op moesten lossen.

Dezelfde stoeltjes

Ondernemers mochten met de proef hun terrassen uitbreiden. Echter kost dat wel een investering. Daarom gebruikten meerdere ondernemers verschillende soorten tafels en stoelen op het terras. Dat gaf volgens sommigen een onverzorgde indruk. Als de pilot definitief wordt moeten de terrassen er wel beter verzorgd uitzien. Daarbij is, met enkele uitzonderingen, maar maximaal één soort stoel en één soort tafel toegestaan.

De gemeente gaat nu alle evaluatiepunten meenemen bij het opstellen van een nieuw beleid. Daarbij wordt uitgegaan van drie kernpunten: maatwerk, draagvlak en flexibiliteit. In april moet het nieuwe beleid klaar zijn.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.