SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Kreeften in Leesten: "Kreeft volgend weekend op het menu!"

  •   18 juli 2016
  •  

ZUTPHEN - Tientallen kreeften leven in de sloten en wateren in de Zutphense wijk Leesten. Het gaat om rode Amerikaanse rivierkreeften. Je weet wel, die je normaal in de supermarkt koopt om op te eten.

Naast dat ze in het water leven gaan ze soms ook de straat op, met name als het vochtig is op straat. “Bij ons aan de vijver vlakbij de kaardebol zitten er heel veel” laat iemand weten op Facebook. In de wijk Leesten is het niet nieuw, de inwoners maakten vorig jaar al kennis met de Amerikanen.

"Kreeft volgend weekend op het menu!"
Reactie op Facebook

Ver van huis
Hij hoort hier eigenlijk niet thuis. Oorspronkelijk komt het dier uit het gebied bij de Mexicaanse Gold en heeft zich vanaf de jaren ’80 verspreid naar onder andere Nederland. Oorspronkelijk leeft er in Europa ook de Europese rivierkreeft, maar die is bijna uitgestorven door de komst van de Amerikaanse. Deze kan namelijk een vorm van de kreeftenpest met zich meedragen.

Een plaag is het nog niet. Misschien komt dat doordat mensen ze meenemen om op te eten. “Kreeft volgend weekend op het menu!” zegt iemand op Facebook.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.